Znáš bílkoviny a tuky?

Už jsi o nich určitě slyšel! Ale poctivě se zamysli, co bys o nich dovedl říct? Nachytři se s náma! :)

Bílkoviny

Bílkoviny jsou součástí všech buněk lidského těla. Jsou důležité pro obranyschopnost organismu,protože patří k protilátkám. Jsou součástí hormonů, enzymů, atd. Jako zdroj energie jetělo využívá v krajních případech, protože jsou cenné a plní velmi důležité funkce. Mezi zdrojekvalitních (plnohodnotných) bílkovin patří maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce (bílek). Pokud máme ve stravě málo bílkovin, tělo spotřebovává vlastní zásoby bílkoviny. Ubývá nám svalová hmota, jsme náchylnější k nemocem a také se nám špatně hojí rány.

Tuky

Tuky – ze všech hlavních živin jsou nejvíce energetické. Představují nejvydatnější zdroj energie. Jsou také základem pro tvorbu řady látek, například cholesterolu, žlučových kyselin, pohlavníchhormonů. Jsou důležité pro vstřebávání v tuku rozpustných vitaminů. Podle původu sedělí na živočišné (máslo, sádlo, lůj) a rostlinné (rostlinné oleje vyráběné zpravidla ze semen rostlin bohatých na tuk; olej řepkový, slunečnicový, sójový, sezamový, apod.). Nadbytečnýpříjem živočišných tuků je nežádoucí, protože přispívá k onemocnění srdce a cév. Výjimkou je rybí tuk, jež je velmi prospěšný.